KARMIENIE KOTA
Koty należą do zwierząt mięsożernych, dlatego w ich diecie muszą być zawarte pokarmy pochodzenia zwierzęcego z odpowiednią ilością substancji odżywczych. Wiele kontrowersji wiąże się jednak z karmieniem tych zwierząt surowym mięsem. W ostatnich latach dużą popularność zyskuje dieta oparta na odzwierciedlaniu sposobu odżywiania kotów dziko żyjących.
Czekolada nie jest ani polecanym, ani naturalnym składnikiem diety kota. Zwierzęta te należą do mięsożerców, dlatego muszą czerpać substancje odżywcze z pokarmu pochodzenia odzwierzęcego. Wynika to zarówno z ich specyficznych enzymów trawiennych, jak i budowy układu pokarmowego.
Koty domowe mają naturalnie silny instynkt łowiecki, a zatem przejawiają zachowania typowe dla swoich dziko żyjących przodków. Ich żywienie nie opiera się jednak na upolowanych gryzoniach czy ptakach, ponieważ w dużym stopniu uzależnione jest od karmy podawanej przez opiekuna.
Ze względów bezpieczeństwa, koty dzikie i wolnożyjące bardzo często przenoszą swoje kocięta z miejsca na miejsce. Zwierzęta muszą wyruszać na polowania, przez co młode nierzadko pozostawiane są bez żadnej opieki.
Koty nie są wszystkożerne, dlatego ich dieta powinna być bardzo dokładnie zaplanowana i pozbawiona potencjalnie szkodliwych produktów. Podstawę jadłospisu zwierzęcia musi stanowić mięso, podawane np. w postaci pełnowartościowych karm zawierających niezbędne składniki odżywcze, witaminy i minerały.
Dieta jest czynnikiem, który w kluczowy sposób wpływa na dobrostan, rozwój i zdrowie kota. Podstawę jego żywienia powinno stanowić mięso, często podawane w formie gotowych do konsumpcji produktów. Dotyczy to zwłaszcza karm mokrych, dostępnych w puszkach i saszetkach.
Na prawidłowy rozwój kota kluczowy wpływ ma jego dieta, która powinna dostarczać odpowiednią ilość wartościowych składników. Uzupełnieniem karmy mokrej jest zwykle karma sucha, jednak nie zawsze odznacza się ona wysoką jakością.
Po urodzeniu kocięta karmione są mlekiem matki. Jej organizm produkuje laktazę, czyli enzym pozwalający na rozdzielenie cukru mlecznego i jego bezproblemowe trawienie przez młode. Ten okres żywienia ma kluczowe znaczenia dla prawidłowego rozwoju zwierząt.
Jak karmić kota?
Karmienie kota powinno być odpowiednio zaplanowane zarówno pod względem rodzaju jedzenia, jak i częstotliwości podawania posiłków. Dietę zwierzęcia trzeba odpowiednio zbilansować pod każdym względem, aby uniknąć nadwagi i otyłości. Właściwie dobrana, serwowana o regularnych porach karma sucha i mokra zaspokaja apetyt kota i pozwala mu utrzymać dobrą formę fizyczną.
Ile powinien jeść kot?
Kluczowym wyznacznikiem ilości pożywienia podawanej kotu jest jego dzienne zapotrzebowanie na energię. Zwierzęta wychodzące na zewnątrz mają inne wymagania, niż osobniki przebywające cały czas w domu. Koty mniej aktywne powinny być karmione mniejszą ilością jedzenia, aby wyeliminować ryzyko nadwagi. Jeżeli natomiast zwierzę musi zgubić nieco kilogramów, również należy ograniczyć karmę. Błędem często popełnianym przez opiekunów jest podawanie pokarmów zbyt kalorycznych. Dieta powinna być wyliczona w taki sposób, aby dzienna dawka kalorii była właściwa dla masy osobnika.
Jak często powinien jeść kot?
Koty naturalnie nie mają tendencji do przejadania się, dlatego zwykle są w stanie instynktownie pobrać odpowiednią ilość pokarmu. Najzdrowszy system żywienia dla tych zwierząt zakłada dość dużą częstotliwość spożywania posiłków. Koty żyjące na wolności polują na małe ptaki i drobne gryzonie, które dostarczają niewielkiej ilości kalorii. W praktyce zwierzęta te polują nawet kilka-kilkanaście razy dziennie, dlatego ich pierwotne zachowania powinno się uwzględnić w częstotliwości podawania posiłków. Jedna porcja jedzenia powinna odpowiadać liczbie kalorii z jednej myszy. Kot powinien mieć bezpośredni dostęp do suchej karmy, nawet w przypadku braku obecności właściciela w domu. Oprócz tego należy uwzględnić dwa mniejsze posiłki z karmy wilgotnej, podawanej na śniadanie i kolację.
Co powinien jeść kot?
Żywienie kota powinno bazować przede wszystkim na mięsie. Najczęściej w diecie uwzględnia się wołowinę i drób, jednak doceniane są także ryby. Najlepiej podawać zwierzęciu mięso sparzone lub gotowane, a w przypadku surowego zadbać o jego pewne pochodzenie i brak bakterii czy pasożytów. Karmy suche są tańsze i dłużej rozkładają się w żołądku, jednak zdominowanie nimi diety może prowadzić do odwodnienia kota. Karmy mokre są mniej obciążające dla nerek i lepiej nawadniają organizm, jednak zwykle ich cena jest wyższa. Dobrym wyznacznikiem jakości tych produktów jest procent białka, który powinien być większy niż węglowodanów. Nie bez znaczenia pozostaje zawartość pierwiastków niezbędnych dla prawidłowego rozwoju kota – magnezu, sodu wapnia czy fosforu. Koty nie powinny być karmione karmą dla psów, resztkami czy mlekiem, ze względu na ryzyko wystąpienia problemów trawiennych i chorób układu moczowego.